12 NISANDA IZMIR DE HAYAT DURACAK, HAYAT MARATON OLACAK.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ersan ODAMAN ile 12 Nisan 2020 tarihin de gerçekleşecek Uluslararası İzmir Maratonunu konuştuk.

Okurlarımıza kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1966 yılında İzmir ‘de doğdum. İlk öğretimimi, Güzelyalı Mehmet Akif Ersoy ilkokulunda tamamladım.Daha sonra ortaokul ve liseyi Bornova Anadolu Lisesinde bitirdim. 1991 yılında da 9 Eylül Üniversitesi mimarlık fakültesi şehir planlaması bölümünden mezun oldum. Mezuniyet tezim, 1991 yılında 2008 İstanbul olimpiyatları üzerineydi.  Bu süre zarfın da profesyonel sporculuk hayatım oldu.  Okul yıllarından beri voleybolla ilgileniyorum. İlk okulda, önce spora yüzme ile başladım daha sonra atletizm, basketbol en sonunda da voleybola geçtim. Orta okul ikinci sınıftan itibaren voleybol ile iç içeyim.  Lise ikinci sınıf ve lise üçüncü sınıfta Bornova Anadolu lisesi olarak Türkiye Şampiyonu olduk.  Ve Berlin ‘de Avrupa gençlik olimpiyatlarına katıldık. Daha sonra ilk kulüp olarak İzmir sporda başladım.  Karşıyaka’ya transfer oldum. Karşıyaka’nın süper lige çıktığı kadrosundaydım.  Daha sonra ağır bir hastalık geçirdiğim için voleybolu bırakmak zorunda kaldım.  Sonrasında kendi işimizi kurduk. Eşim mimar Pınar Odaman’la beraber Dekart mimarlık firmasını kurduk.  Sporla daha sonra Bornova Anadolu Lisesiyle yine bir araya geldim. Eğitim vakfının mütevelli heyeti üyesiyim.  2004 yılında Bornova Anadolu Lisesi spor kulübünün yönetimin kurulu üyeliğini yaptım.  İki yıl sonrasında da yönetim kurulu başkanlığını devir aldım.  Sıfırdan bir kulübü şu anda Efeler ligi diye tabir edilen Voleybolun en üst seviyesine taşıdık. Ve bir sezon orada mücadele ettik.  14 yıl boyunca bir spor yöneticiliği deneyimim de oldu.  Buradaki başarılı çalışmalarımız takdir edilmiş olmalı ki daha sonra İzmir Büyük Şehir Belediyesi spor kulübü için bir teklif geldi Tunç Soyer başkanımızdan.  Tabii biz Tunç Soyer Başkanımızla okuldaş olduğumuzdan ve abimiz olduğundan dolayı böyle bir görevi gururla kabul ettim.  
Şu sıralar yoğun bir gündeminizin olduğunu biliyoruz. Temponuzdan bahseder misiniz? Yakın gelecekte ne gibi projelerin içindesiniz?

Biz 2 Ağustos tarihin de yönetime geldik. 2 Ağustos tarihin de yönetime gelmemizle birlikte bir çok organizasyonun için de bulduk kendimizi. Burası yaşayan bir mekanizma sonuçta, 40 yakın spor branşında, 900 Lisanslı sporcusu, 35 bin tane spor okulu öğrencisiyle büyük bir aile İzmir Büyük Şehir Belediyesi spor kulübü. Onun için iş bitmiyor.  2 Ağustostan yıl sonuna kadar 13 tane organizasyona imza attık. Bunların başlıcası Balkan plaj voleybol Turnuvasıydı.  O çok iyi bir turnuva oldu. Bostanlı’da gerçekleştirdik.  Onun karşılığında 2020-2021 de de Avrupa şampiyonasını aldık.  Bostanlı’da tekrar yapılacak.  Yelken ve su sporlarıyla ilgili İzmir Büyük Şehir Belediyesi de herhangi bir çalışma yoktu. Onunla ilgili çalışmaları başlattık.  İnciraltın’da bir tesis açtık.  Yani burada 7gün, 24 saat iş var diyebilirim.

Uluslararası İzmir Maratonu için çalışmalar nasıl gidiyor? Bu dev organizasyon hakkında biraz daha detaylı bilgi alabilir miyiz?
Biz gelirken kendimize bir program yapmıştık. Bu programın içinde İzmir’in bir marka şehir olarak tüm dünya da anılması bakımından, adıyla özdeş bir maratonun olması gerektiğini düşündük Tunç Başkanımızla birlikte.  Böylelikle geldiğimizden itibaren onun çalışmalarına başladık. Şuan çok kısa bir zamanımız var. Ama istiyoruz ki bunu biran evvel gerçekleştirelim ve önümüzdeki dönemlerde de bunu büyüterek Türkiye’nin en büyük maratonu haline getirelim. Bununla ilgili çalışmalarımız da yoğun bir biçimde devam ediyor. Tarihimiz 12 Nisan 2020.   Tunç Soyer başkanımızla İzmir Büyük Şehir belediyesi spor kulübü olarak bambaşka bir ruha büründük. Biz artık organizasyon yapan, sporuyla aktif, İzmir’imizin tüm halkına değmeye çalışan bir spor kulübü olarak varız.  Bunu daha da geliştirmek istiyoruz.    En büyük hedefimiz de dediğim gibi halkın tüm kesimine hitap etmek. Maraton İzmir ı yapmaktaki sebebimiz de sadece maraton olarak düşünülmemeli. Maraton İzmir hem sosyal bir aktivite olacak hem de 4 gün boyunca devam eden bir organizasyon olacak.  Maratonun öncesinde 3 gün fuarı etkinlik alanı ve aktivasyon alanı olarak kullanacağız.  Burada bir spor fuarı gerçekleştireceğiz. İzmir de ki tüm bireyleri bu alana davet etmeye çalışacağız.  12 Nisan da 20 bin civarında bir koşucu kitlesi yaratmak istiyoruz.  Kısacası, 12 Nisan da sabahtan akşama kadar İzmir de hayat duracak, Hayat maraton olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı spor faaliyetleri, branşlar ve sporcu sayısı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Şuan da 39 branşta faaliyet gösteriyoruz.  900 lisanslı sporcumuz var. Dediğim gibi 35 bine yakın spor okullarında öğrencimiz var.  12 tane tesisimiz de faaliyet var.  Bu tesis sayısını artırmaya çalışıyoruz
Sporcularımızdan bir çoğu, özellikle ferdi branşlarda Avrupa şampiyonu ve Dünya şampiyonu.

İzmir’in potansiyeli düşünüldüğünde bu potansiyel Türk sporuna yeterince yansıyor mu? Neden?
Hayır tabii ki yansımıyor. Maalesef daha önceki dönemlerde İzmir sporuna gerekli öncelik verilmemiş diye düşünüyorum.  Tunç Soyer başkanımızın kendi sporcu kimliği ve spora farklı bakış acısıyla bunun daha da yükseleceğini umut ediyoruz.  Ve onun için çalışıyoruz. İzmir’in çok büyük bir potansiyeli var.  Şuan da atıl durumda ama onu yükselteceğiz.  
Size göre örnek bir sporcu tarifi yapar mısınız? Hangi özellikleri ağır basmalı?
Sevgili Ulu Önder Atatürk’ün söylediği gibi “ Ben sporcunun zeki, çevik, Ahlaklısını severim. “  Öncelikle Ahlaklı olmalı bir sporcu. Maalesef günümüz dünyasın da bu değerler biraz geri planda kalıyor.  Bizim öncelikli Fair -play ruhunu taşıyan, zeki aynı zamanda sporunda ruhunu içinde barındıran sporcular kıymetli.

Bugüne kadar pek çok sporcu gördünüz, onlarla çalışma fırsatı buldunuz onlara katkı sundunuz… Başarılı sporcuların ortak karakteristikleri neler sizce?
Öncelikle hedefe kilitlenmek, ne istediğini bilmek ve onun için savaşmak en büyük özellik.  O hedefi doğru koyduğunuz anda ve o hedef için çalıştığınızda mutlaka o hedefe ulaşıyorsunuz.  Tabii bunun alt yapısı siz de mevcutsa. Dediğim gibi en büyük unsur hedef odaklı olmak

1991 Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü mezunusunuz. Lisans tezinizi İstanbul Olimpiyatları üzerine yaptınız. Ülkemizdeki olimpik ruhu nasıl değerlendiriyorsunuz. Bu ruh yeterince spora yansıyor mu?
1991 yılında 2008 olimpiyatlarını yazdım. Bunu yazarken gördüm ki Türkiye olsun, İstanbul olsun,  olimpiyatlara hazır değil.  Bizim olimpiyat yapma gibi bir hedefimiz olamaz diye düşünüyorum.  Yanı hedef belki olabilir ama şuan için gerçekleştiremeyiz gibi düşünüyorum.  Neden yapamayız? Çünkü Türkiye de gelişmiş bir spor kültürü yok. İnsanlarımıza önce düzenli spor yaptırmanız lazım. Maç izleyebilir hale getirmemiz, onları bilgilendirmemiz lazım. Onlar da maçları izlerken gerçekten kurallarına göre izleyip onunla ilgili bilgileri olması gerekiyor. Avmler den kurtulup hafta sonları spor yapmaları gerekiyor.  Yani bu     spor kültürü olmadan Türkiye de olimpiyat olması mümkün değil.

Futbolun Türk sporunun üzerine bir blokaj oluşturduğunu düşünüyor musunuz? Bu blokaj sizce nasıl kalkar?

Yani, yari yarıya diyelim. Şöyle; futbol olmazsa olmaz.  Futbol, dünya da artık kabul gören, kendi endüstrisini yaratmış, bir sektör haline gelmiş bir spor.   Tabii ki futbol un daha da ilerlemesi spor acısından daha iyi olacaktır. Ama bunun amatör kısmınıda iyi değerlendirmek lazım. Futbol federasyonunun bu konuya da eğilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Sporun yaşamımızın içinde daha çok var olabilmesi için bireyler ne yapmalı, nasıl bir mental dönüşüm geçirmelidir?
Öncelikle, okullarda spor saatlerinin daha fazlalaşmasını temenni ediyorum. Biz hepimiz okuldan sporcu yetiştik. Maalesef şu anki sistemde okuldan sporcu değil,  kulüpten sporcu yetişiyor. Kulüpten sporcu yetişmeside büyük kitlelere ulaşamama gibi bir sorunla karşı karşıya bırakıyor.  Onun için mutlaka okuldan bir eğitim alınması gerekir.  

Sizin hobi olarak yaptığınız bir spor var mı?

Ben vinsorf yapıyorum. Arada zaman bulduğumda tenis oynuyorum. Onun dışında her gün yürüyüş yapmaya çalışıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir